Bidli - Crowdfunding

Bankéřem a poradcem jsem již dlouhá léta a stále mě překvapuje, jak málo lidí si spoří a ještě méně spoří pravidelně. Namítnete, že dle průzkumů si spoří na cokoliv přibližně 85 % dospělých Čechů a že v televizích často slýcháme, že v bankách jsou na účtech miliardy korun od českých domácností. A v tom to právě tkví. Peníze, potažmo Vaše úspory, tam jen leží, resp. byly odloženy.

Spousta lidí, kteří na konci měsíce vidí na účtu kladný zůstatek, si řekne: “Super, ušetřil jsem tolik a tolik a pokud si tento měsíc nekoupím něco neočekávaného, nebo drahého, nebo se něco nestane, zase mi tam něco zůstane“, a tak to jde pořád dokola. Zůstatek na běžném účtu postupně narůstá. Někteří, pokud se dostanou na kulatou částku, peníze přepošlou na spořicí účet, nebo do jiné banky (a to opět na běžný nebo spořicí účet). Běžné účty standardně nejsou úročeny, spořicí účty jen minimálně, takže Vaše peníze tam stále jen tak leží ladem.

Toto není spoření, které mám na mysli. Spoření je, když měsíčně libovolnou částku, kterou si určím nebo kterou si můžu dovolit, pošlu tam, kde mi moje peníze přinesou užitek. Kde mě odmění za to, že se uskromním, že myslím na budoucnost, na děti, na studium, že si chci splnit své sny. A mojí odměnou je výnos. Já totiž nespořím, já svoje peníze nechávám pracovat pro mě, investuji je, aby mi něco vydělaly a dopomohly mi k cíli (ať už je jakýkoliv). Proč ne i Vám?

Na dnešním finančním a bankovním trhnu je spoustu možností a Váš bankéř i já Vám rádi poradíme, jak na to. Každá suma se počítá a žádná částka není malá. Vyzkoušejte kouzlo výnosu, úroků a úroků z úroků. Zkuste své peníze nechat pracovat pro Vás, opravdu spořte a investujte. A pamatujte, že nemusí pršet, stačí když kape.