Bidli - Crowdfunding

Pravidelně investovat po malých částkách nedává smysl. Je to mýtus, nebo pravda?

Pravidelně investovat po malých částkách nedává smysl. Je to mýtus, nebo pravda?

Díky tomuto názoru velká část lidí odkládá investování na později. Tvrdí totiž, že začnou investovat, až si naspoří větší obnos peněz, protože „to už přeci smysl dává“. Pravdou je, že díky tomuto postoji se k investování většinou nedostanou vůbec. Vždy se najde něco, do čeho je přednější naspořené či odložené prostředky vložit. Jednou se rozbije pračka, podruhé by to chtělo novější vůz nebo jet na zaslouženou dovolenou po celém roce dřiny v práci.

Pravidelné investování má celou řadu výhod, které bych vám rád přiblížil. Pár základních zmíním již teď a posléze je na následujících řádcích proberu do většího detailu:

 - odložím si a nechám vydělávat prostředky, které bych jinak utratil

 - nemusím řešit, jestli nyní je ta správná doba začít

 - stačí investovat nižší částky

 - rychlejší dostupnost prostředků v případě potřeby za aktuální tržní cenu

 

Odložím si a nechám vydělávat prostředky, které bych jinak utratil

U lidí, kteří neumějí dobře hospodařit s vydělanými penězi, to může být klíčové. Během svého působení jako poradce v bance jsem se setkal s velkým počtem klientů, kteří nebyli schopni nikdy nic naspořit (i přes vysoké platy).

V pravidelném odkládání, ať už do podílového fondu (což je nejběžnější forma odkládání v ČR) nebo do jiného produktu, kterým není běžný nebo spořící účet, tkví zásadní rozdíl, zda klient něco naspoří, nebo ne. Zainvestované peníze totiž nejsou tak jednoduše a rychle dostupné jako na účtu v bance a člověk si dvakrát rozmyslí, jestli pravidelnou investici zruší. Motivací může být i zaplacený vstupní poplatek. Nebo to, že investice je zrovna ve ztrátě, či naopak ve velmi hezkém zisku, kde lze očekávat další růst.

Nemusím řešit, jestli nyní je ta správná doba začít. Pravidelná investice je méně riziková než-li ta jednorázová

Jedním z rozhodujících faktorů, zda klient začne spořit, je, zda dokáže překonat svůj strach z případné ztráty. Ztráty, která byla způsobená tím, že špatně načasoval svou investici. Vstoupil na vrcholu ekonomického cyklu a od jeho investice cena jenom klesá do doby, dokud to již psychicky neunese a investicí zruší. Negativní zkušenost je na světě a klient se bude obávat znovu investovat.

Díky pravidelnému investování se investor nemusí strachovat. Naopak. Vybere si oblast, které do budoucna věří, nastaví si trvalý příkaz a posílá své peníze "za každého počasí". Z poklesů se raduje, protože právě nakupuje ve slevě. Je-li sleva dostatečně vysoká, může uskutečnit i jednorázový vklad a využít tak příležitosti, která se naskytla.

Zde bych rád podotkl, že pravidelné investování dává smysl i s vyššími částkami. Pokud klient má k dispozici vyšší částku a není si jistý, jestli nyní je právě ta správná doba, může rozložit svou investici do delšího období a tím právě eliminovat chybu špatného načasování trhu.

Stačí investovat nižší částky. Získávám zkušenosti pro správná budoucí rozhodnutí

Ne každý má možnost investovat velký kapitál a svou investici rozložit do více aktiv - tzv. diverzifikovat. Výhodou u pravidelného investování je, že dává možnost odkládat již malé částky a umožní tak klientovi alespoň začít a propracovat se k budoucím větším investicím. Během pravidelného odkládání zjistí, jak investice fungují, jak se vyvíjí trh a získá tak cenné zkušenosti, jak a kdy se na trhu chovat. Vše by se měl naučit postupně ve spolupráci se svým poradcem, se kterým průběžně svou investici konzultuje.

Rychlejší dostupnost prostředků v případě potřeby

U jednorázových investic bývá častým zvykem, že klient investuje do jiných produktů než u investice pravidelné. Aby klient ochránil svou investici, musí dodržet určitý investiční horizont. A to buď z důvodu toho, aby ochránil svou investici v rámci cyklů na trzích, případně ho k tomu nutí nastavení samotného produktu (krom dalších důvodů, tyto jsou dva nejčastější). Avšak u pravidelné investice v případě potřeby (opět se bavíme o nejčastější formě, tzn. podílový fond), může klient pravidelnou investici stáhnout zpět na svůj bankovní účet a využít jí. Samozřejmě by se mělo jednat o výjimečné případy, protože jako u každé investice, klient by měl investovat pouze prostředky, které v dohledné době nebude potřebovat. Na vykrytí nenadálých událostí by měla sloužit finanční rezerva, kterou klient drží na svém bankovním účtu.

Slovo závěrem:

Již v úvodu jsem zmínil jednu podstatnou věc, která se nakonec prolíná celým textem a tou je psychologie investora. Myslím tím, že právě emoce nebo postoj k investování (někdy vychází z neznalosti věci) brání lidem v rozhodnutí začít investovat, potažmo zvolit správnou formu investice. Myslím si, že odpovědí na řadu otázek nebo k eliminaci řady rizik slouží pravidelné investování a klient se touto formou spoření může naučit řadu pravidel. „Za cenu nízkou“ získat zkušenosti a "obrousit" své emotivní chování, které často vede ke špatným rozhodnutím a zkušenostem s investováním. Každému klientovi doporučuji si vyzkoušet pravidelně spořit, během toho se vzdělávat a předejít tak budoucím chybám. Investovat pravidelně je vhodné i pro vyšší částky, nejenom pro ty malé. Jak již bylo řečeno výše.

Pokud Vám tento článek přijde velmi jednoduše napsaný, je to účel. V případě, že máte zájem se dozvědět více, potažmo prodiskutovat věc do většího detailu, budu rád, pokud se na mě obrátíte.

Autor

Kužel Petr
Regionální manažer