Bidli - Crowdfunding

Dluhopisy, jejich kouzlo a na co si dát pozor

V dnešní době může jakákoliv obchodní společnost vydat vlastní emisi veřejných či neveřejných dluhopisů. Ve své podstatě se nejedná o nic jiného než o půjčku za sjednaný výnos – tedy za daných pravidel definovaných emisními podmínkami. Dluhopisy jsou ve své podstatě jen univerzální, všeobecnou formou půjčky, a to před individuální dohodou mezi stranami (věřitel a dlužník), což je také jedna z možností formy investic.

Pro zvážení rizikovosti – tedy toho, zda jste ochotni společnosti půjčit své prostředky doporučuji vědět, kdo za dluhopisy stojí. Minimálně tuto informaci byste měli od společnosti získat a nezáleží na tom, zda jde přímo o danou společnost či zprostředkovatele. Mnoho lidí má v hlavě vryto jen jedno číslo, a to zhodnocení. To je sice podstatné lákadlo, na druhé straně ale také často odráží míru rizikovosti této půjčky. Nejedna společnost bez historie či doložitelných zkušeností či formy ručení a míry zajištění se snaží své výhody vyrovnat atraktivními výnosy. 

Pro reálné posouzení a srovnání nabídek se rozhodně zajímejte o tyto parametry:  

Kdo za emisí dluhopisů stojí

Tedy kde má společnost sídlo a pod jakým právním systémem fungují, kde přesně společnost působí a investuje prostředky (CZ, EU, celý svět), jak dlouho je na trhu, má-li nějaké kamenné pobočky a tak podobně.
 

Čím se společnost zabývá

Co a jak společnost přesně dělá, že je schopna vydělat klientovi zhodnocení, sobě zisk (bez kterého to jinak nedává smysl) a ještě dosáhnout toho, že neprodělá klientovi jeho investici. Tedy laicky řečeno, jak přesně funguje jejich business model. 
 

Jak firma získává hotovost

Prodává nějaké výrobky nebo něco pronajímá? Ze zkušenosti z oboru v tom může být výrazný rozdíl a riziko pro investory.
 

Jaký je celkový majetek společnosti 

Jaký je celkový majetek společnosti vůči půjčeným prostředkům (investicím) a zda v tomto modelu hrají nějakou roli i banky. Proč je to tak důležité? Podíl bank často znamená přímé zástavy majetku s ručením proti jejich půjčce – tedy pokud by se něco stalo, v první řadě bude uspokojen stát, následně banky a pokud něco zůstane, tak třeba investoři. Nechceme zde jakkoliv malovat čerty na zeď, ale z pohledu investora je to velmi podstatná informace. 
 

Co by reálně nastalo v případě krizového scénáře

Jak by se konkrétně postupovalo? Důležité je vědět, jak by společnost vypořádala své závazky. I sebelepší model může někdy narazit. Může se to zdát zprvu jako absurdní nesmysl, ale opak je pravdou. Kdo by například věřil, že se kvůli covidovým restrikcím přes rok nepodíváme do žádné hospůdky či restaurace?

Pokud všechny tyto informace od společnosti dostanete, jste schopni seriózně zvážit jejich nabídku. Pokud vám cokoliv nebude jasné, buďte velmi obezřetní. Dejte na sebe a svůj úsudek, hledejte informace a zajímejte se o reference. Pokud máte doplňující dotazy, chystáte se na investici do dluhopisů a chcete získat větší přehled, kontaktujte finančního specialistu a autora tohoto článku zde.