Bidli - Crowdfunding

Šestnáct. Toto číslo oznámili statistici jako hodnotu červnové inflace, která dlouhodobě straší rozpočet českých domácností a média se předhánějí v katastrofických předpovědích druhé poloviny roku. Je ale opravdu tak zle a jak opět naplnit české peněženky?

Za poslední měsíce se téma inflace objevilo snad ve všech médiích na titulních stranách a někdy i v palcových titulcích s cílem šokovat a vytvářet paniku. Věděli jste, kdy u nás vystoupala inflace na rekordní hranici? Psal se rok 1991, ve kterém inflace atakovala i v tuto dobu pro nás neuvěřitelnou hranici 56 %, o které se psalo nejen u nás, ale bylo to mediálně propírané téma i v sousedních zemích. Paradoxně oproti tomu situace z roku 2003, kdy byla inflace takřka nulová, nechávala média velmi chladná a o tématu "nulové" inflace, se téměř nepsalo. Média totiž místo nezávislé žurnalistiky kvůli návštěvnosti článků sklouzávají ke strategii šoku a znepokojují čtenáře. A růst inflace je jedním z příkladů.

Velmi totiž záleží na metodě výpočtu inflace. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu 8,1 % (v dubnu 7 %)¹. Takové číslo sice značí růst cen, ale ne takový, aby vzbudil zájem diváků a čtenářů. Proto média prezentovala červnovou informaci hodnotou 16 %, která značí meziroční růst cen a působí mnohem znepokojivěji.

tab-druhy-inflace

I tak je inflace tématem, které rezonuje hlavně v českých domácnostech. Stále pokračující válka na Ukrajině přispívá k už tak vysokým cenám vstupních nákladů, a to především energetických, stavebních a zemědělských. Výrazný nárůst komodit se tak promítá do spotřebitelských cen, nejvíce tedy do cen potravin a energií. Analytik BIDLI Petr Špirit předpovídá, že inflace by měla v ČR kulminovat přibližně někdy v průběhu druhé poloviny tohoto roku. Kdy a o kolik procent by měla následně klesnout, se ale s přesností určit nedá. ČNB predikuje², že inflace se v druhé polovině roku bude pohybovat kolem 13 % a v roce 2023 klesne na 4,1 %.

Jak se tedy inflaci bránit, aby nepožírala naše úspory jako zhoubný nádor? Investiční specialista BIDLI Michael Vaško radí: „určitě je vhodné se proti inflaci chránit a při takto velkém zdražování o to víc. Je mnoho nástrojů, které nám proti inflaci částečně pomůžou. Důležité je vědět, na jak dlouho můžu dát peníze pracovat. Klienti nejčastěji volí podílové fondy, dluhopisy velkých stabilních společností, akcie a zlato. Důrazně doporučuju si nechat na účtu likvidní rezervu pro nenadálé situace. Kam přesně prostředky uložit a v jakém poměru, se řeší přímo na schůzce s klientem dle jeho potřeb a požadavků na výši zhodnocení a likvidity.“

 Jak se bránit zvyšujícím se cenám potravin?

Výrazný růst jsme zaznamenáváme u spotřebního zboží. Proč rostou ceny právě u něj? „Ceny vstupních nákladů se za poslední čtyři měsíce velmi rychle zvýšily a nepolevující válka ceny zejména u zemědělských a energetických komodit drží výrazně nahoře, což rapidně zvýšilo konečnou cenu spotřebního zboží, kterou pociťuje zákazník,“ vysvětluje Petr Špirit. Jde o mix jednotlivých nákladů, které momentálně způsobují skokové navýšení cen hlavně u spotřebního zboží. Týká se to především pšenice, jejíž světovou produkci takřka z třiceti procent zastupuje právě Ukrajina a Rusko. Pokud se tedy produkce z těchto zemí pozastaví, či zastaví prakticky na nulu, má to na ceny potravin velký vliv. Když k tomu přičtete výrazné zdražení cen plynu a potažmo i elektřiny, kterou vyrábíme právě z ruského plynu, a zdražení lidské práce z důvodu přehřátého trhu práce.

CIT-TO-IBIDLI

Existuje mnoho způsobů, jak ušetřit na spotřebním zboží. Všechny do jednoho mají základ v porovnání příjmů a výdajů. Velmi populární je tabulka v excelu nebo aplikace na mobilní telefon. „Člověk musí být v této fázi být důsledný a započítat například i povinné ručení, MHD, PHM, léky apod. Když vím, že mě třeba povinné ručení stojí 6.000,-Kč ročně, tak si z výplaty každý měsíc dám stranou na tuto položku 500,-Kč, což bolí méně, než platit vše najednou z jedné výplaty,“ doporučuje Michael Vaško a pokračuje. „Čím větší přehled máme o svých výdajích, tím lépe se nám podaří ušetřit a s penězi, které ušetříme, můžeme efektivně naložit, aby pracovali v náš prospěch. Protože když vše citelně zdražuje, je lepší nechat peníze pracovat.“

Lék na vysoké sazby hypoték

Co Čechy bude trápit z dlouhodobého hlediska, je nedostupné bydlení. Za půl roku se z levných peněz stalo vlastní bydlení na hypotéku pro spoustu Čechů nedostupným. ČNB zvýšila úrokové sazby, ztížila podmínky hypotéky, kdy lidé musí od dubna disponovat 20 % celkové částky a k tomu ještě snížila limit DTI na 8.5 pro žadatele o hypotéku ve věku nad 35 let (celkový dluh žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu – pozn. red.). Proč ČNB tyto kroky dělá? Podle analytika Petra Špirita by zvyšování úrokové sazby mělo pomoci se snižováním stále narůstající inflace. Teprve až inflace začne v dlouhodobějším trendu opět klesat, můžeme následně očekávat, že ČNB úrokové sazby bude znovu postupně snižovat.

„Kvůli navyšování sazeb je pro většinu lidí čím dál těžší si vlastní bydlení pořídit,“ komentuje dostupnost bydlení Vaško. „Již 4 roky nabízíme klientům v Bidli alternativu, jak bydlet bez hypotéky. Díky družstevnímu bydlení si může klient koupit byt nebo dům, který mu bude maximálně vyhovovat. Klient skládá 20% akontaci z ceny nemovitosti, zaplatí poplatek družstvu a pak následně splácí formou nájmu,“ vysvětluje podmínky družstevního bydlení.  „Po pěti letech si klient může nemovitost refinancovat klasickou hypotékou anebo zůstatek doplatit z vlastních zdrojů a převést na katastrálním úřadě na sebe. Velkou výhodou je, že klient své příjmy prohlašuje formou čestného prohlášení. Ano, je pravda, že bych s nákupem nečekal, protože je velice pravděpodobné, že například za 5, 10 let budou nemovitosti ještě výrazně dražší. Naopak lze předpokládat, že příští rok budou sazby klesat,“ odhaduje investiční specialista s více než desetiletou praxí.

Trik, jak snížit náklady na provoz domácnosti, leží na střeše

Jedním z těch pravidelných nákladů, který výrazně zahýbal peněženkou českých domácností, byl pětinásobný nárůst cen energií po velkém třesku na poli energetických dodavatelů. Jak k tomu došlo, vysvětluje Špirit. „Na začátku srpna minulého roku se ceny elektřiny na lipské energetické burze EEX, ze které vychází i ceny elektřiny pro český trh, skokově zvýšily cca o 20 Euro, tedy přibližně o 50 % tedy téměř na 1.500 Kč za MWh a tento trend pokračoval celou polovinu minulého roku, až se dostal na historická maxima a kulminoval okolo hodnoty téměř 327 Euro za MWh.“ Co tedy zvyšuje cenu za energie, opět popisuje Špirit. „Jedním z faktorů, který může dlouhodobě zvedat cenu plynu, bude omezení dodávek ruského plynu do Evropy. Druhým výrazným faktorem, který dlouhodobě rozhoduje o ceně plynu, jsou stále vysoké ceny evropských emisních povolenek, jejichž ceny jsou již několik let na historických maximech.“

Kdo bydlí v rodinném domě, má určitě nespornou výhodu, jak se vyhnout vysokým platbám za energii. Na fotovoltaickou elektrárnu (FTV) totiž opět běží dotační program Zelená úsporám. „Cítíme velkou poptávku po vlastní energii. Rovnou upozorním, že ušetřit mohou i bytová družstva nebo společenství vlastníků jednotek, na jejichž střechy také děláme fotovoltaiku a může tak ušetřit rovnou několik rodin najednou. Návratnost je kolem 4-5 let, což mi přijde jako velice výhodná investice. Pokud chcete vědět víc, tak se můžete obrátit na naše technology,“ říká Vaško.

Budoucnost je v obnovitelných zdrojích

Není jednoduché radit, jak snížit náklady na pohonné hmoty. Michael Vaško s nadsázkou říká, že ceny PHM by měli primárně řešit politici. „Zde je opravdu asi jen jediná možnost, a to používat úspornější vůz anebo více využívat hromadnou dopravu, kolo nebo elektromobil, což s ohledem na nárůst energií a pořizovací cenu nemusí být tak výhodné.“

84 % procent českých domácností³ totiž vlastní minimálně jeden automobil, takže zvýšené ceny pohonných hmot trápí skoro každou devátou českou rodinu. Proč tedy tankujeme o třetinu dražší benzin, než jsme byli ještě v zimě zvyklí? „Výrazné zdražení cen pohonných hmot vychází ze zvýšených hodnot dvou světových benchmarků – americké ropy WTI a severomořské ropy/evropské Brent,“ popisuje Špirit a pokračuje. „Jelikož se skokové zvýšení cen na trhu s ropou objevilo prakticky z čista jasna, přispělo tak k pochybnostem ohledně cen pohonných hmot a v očích spotřebitele, tak k ne vždy odpovídajícím koncovým cenám benzínu a nafty. Ministerstvo financí se tedy rozhodlo, že přistoupí ke kontrole prodejních míst, kde se ale následně ukázalo, že většina pumpařů si ale marže nakonec neúměrně nenavyšovala. Pokud se týká chatařské sezony, která je již sice v plném proudu, tak na již stále poměrně vysoké ceny pohonných hmot větší vliv nemá.“

Oba odborníci se však svorně shodují v jednom. Když budeme mít přehled o svých penězích, tak se i v této době můžeme inflaci úspěšně bránit.

 

1) Inflace 2022: spočítejte si, kolik peněz vám sebere inflace | Kurzy.czIndexy spotřebitelských cen - inflace - květen 2022 | ČSÚ (czso.cz)

2) Inflace 2022: spočítejte si, kolik peněz vám sebere inflace | Kurzy.cz

3) Kolik Čechů má ve své domácnosti auto? | Autosalon TV

Autor

Presl František
Marketingový specialista